Ukratko o proizvodnji jaja

Proizvodnja jaja započinje odabirom pasmine nesilica i vrste uzgoja.

 

Nesilice postaju aktivni proizvođači jaja nakon 18 tjedana starosti. Što je nesilica starija, jaja dosežu veću težinu.

 

Svježa jaja iz proizvodnih hala putuju pokretnim trakama direktno do stroja za sortiranje, čime je onemogućen kontakt ljudskih ruku s proizvodom.

 

Skladištenje je do isporuke u skladištu jaja A klase na temperaturi od oko 18 C°.

Klasifikacija jaja

Prema načinu držanja nesilica (uzgoja), jaja mogu biti:

Jaja iz bio/eko uzgoja - oznaka 0

Kod našeg bio/eko najsretnijeg slobodnog držanja nesilice su slobodne preko dana na otvorenom prostoru eko-livade Parka prirode Medvednica, a pred noć ulaze u prostor peradnjaka.

Jaja iz slobodnog uzgoja – oznaka 1

Kod našeg standardnog najsretnijeg slobodnog držanja nesilice su slobodne preko dana na otvorenom prostoru Parka prirode Medvednica, a pred noć ulaze u prostor peradnjaka.

Jaja iz štalskog/podnog uzgoja – oznaka 2

Kod našeg Perfa sretnog štalskog (podnog) držanja nesilice se slobodno kreću u prostoru peradnjaka.

Jaja iz kaveznog/baterijskog uzgoja – oznaka 3

U našoj proizvodnji svježih Perfa jaja u obogaćenim kavezima nesilicama su osigurana umjetna gnijezda kao i intimni prostor za higijenu kandži i kljunova.

Jaja se dijele na dvije klase:

Jaja „A“ klase ili svježa jaja
Jaja „B“ klase za industrijsku proizvodnju.
Jaja „A“ klase ili svježa jaja
Jaja „B“ klase za industrijsku proizvodnju.

Po veličini jaja se dijele na:

S „ small“ /mala

manja od 53 g

M „medium“/ srednja

od 53 do 63 g

L „large“/ velika

od 63 do 73 g

XL „extra large“/ ekstra velika

više od 73 g

Prema boji ljuske jaja se dijele na:

Bijela
Smeđa
Bijela
Smeđa

Na prodajnim mjestima mogu se nalaziti i kao mješavina bijelih i smeđih jaja u istoj kutiji.

Kvaliteta jaja ne razlikuje se prema boji jaja. Nutricionistički, ta su jaja ista. Bijela jaja nesu bijele koke nesilice, smeđa jaja nesu smeđe koke nesilice.